måndag 13 februari 2017

Jan Lundgren - A tribute to Jan Johansson - Palladium 2017-02-11

                                                  Vilken kväll det blev! 

På ett knökfullt palladium (tror nog att jag aldrig tidigare sett så många människor på palladium) bjöd Jan Lundgren, Mattias Svensson och stråkkvartett på en perfekt och underbar totalupplevelse av musik, igenkänning och trivsamhet. 

För snart ett år sedan (april 2016) kom skivan Jan Lundgren -The Ystad Concert - A tribute to Jan Johansson som spelades in under en konsert på Ystad jazzfestival 2015. Där framför och tolkar Jan Lundgren låtar från alla tre jazz i folkton skivorna. Jazz på svenska, jazz på ryska och jazz på ungerska. 



I lördags var det så dags att få se och höra detta live. På skivan består stråkkvartetten av de båda syskonparen Karolina Weber Ekdahl, viola, Charlotte Weber Widerström, cello och Claudia Bonfiglioli, violin, Daniela Bonfiglioli. violin. 
Men under lördagens konsert var det Emily Stewart, violin och Joanna Lewis, violin i stället för de båda sistnämnda.   

Förutom att Jan Lundgren sätter sin personliga prägel på de välkända låtarna så är det mycket stråkkvartetten, med arrangemang av Martin Berggren, som gör att låtarna får en ny och intressant dimension. 


Jan Lundgren och Mattias Svensson. Foto Jesper Ekdahl 
Det var uppsluppna och avslappnade musiker som verkade stormtrivas. Flera gånger framhöll Jan Lundgren hur roligt det var att åter stå på scen i Malmö. "Tänk att få betalt och ha det så här roligt" 
Interaktionen mellan musikerna var storartad. Både mellan Jan och vapendragaren Mattias Svensson och mellan de båda och stråkkvartetten. Sedan var det också en perfekt interaktion och värme mellan musikerna och oss i publiken. 

De flesta av låtarna är det samma som på skivan. Första sett bjöd på en radda låtar från jazz på svenska plus den utomordentliga och kongeniala kompositionen Lycklig resa (låttiteln kommer från väskan på framsidan av Jazz på svenska) av Jan Lundgren.

Efter pausen bjöd sett två framförallt på en knippe låtar från jazz på ryska, men även två låtar från jazz på ungerska. 

Extranumret blev "Här kommer pippi Långstrump som var Jan Johanssons sista komposition innan han så tragiskt förolyckades.        



Jan Lundgren, Mattias Svensson, Joanna Lewis,Emily Stewart,Charlotta Weber, Karolina Weber. Foto Jesper Ekdahl

En helt underbar konsert med nostalgi, värme, lekfullhet, lyhördhet och enastående vackert ensembles spel.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar