fredag 5 september 2014

Hur ska det gå för Pinnebergs? - Hans Fallada

Äntligen är den här! Nyöversättningen av Hur ska det gå för Pinnebergs skulle ha utkommit redan i våras. Men bättre sent än aldrig! Speciellt inte när det handlar om en så bra roman som den här. Till skillnad från Ensam i Berlin som Hans Fallada aldrig fick se i tryck, så kom den här ut under hans levnad. Romanen kom ut 1932 och året därpå 1933 i svensk översättning. Nu finns den åter i tryck på förlaget Lind & Co i nyöversättning av Aimée Delblanc.

Orginaltitel: Kleiner Mann - was nun? 
Roman blev Hans Falladas stora genombrott som författare och boken betraktas som en modern klassiker.
Så här recenserades den av Nils Bohman när den kom ut första gången.

Roman skildrar Weimarrepublikens sista dagar och det annalkande nazistiska maktövertagandet. Vi får följa Johannes Pinnerberg och hans hustru Emma (Lämmchen) när de försöker överleva i en tid av arbetslöshet och osäkra anställningar. Först arbetar han som säljare men en incident med ägarens hustru gör att han måste sluta anställningen. Han blir istället bokhållare på en spannmålsfirma, där han blir uppsagd eftersom han inte vill äkta ägarens dotter. Sedan flyttar det unga paret och Johannes får åter anställning som expedit i en konfektionsfirma. På en otillräcklig lön försöker de skapa sig ett liv för sig själva och det väntande barnet. Det går ganska bra ändå till en början. Johannes visar sig vara en mycket duktig säljare. Likväl blir han friställd under förnedrande former och vi får följa hur hans människovärde hela tiden urholkas.
Fallada hade en fenomenal blick och absolut gehör för den lilla människan. Det är sorgligt och rörande att följa deras kamp för tillvaron. Man får sån sympati och innerlig känsla för karaktärerna. Liksom Ensam i Berlin så skildras alla med stor omsorg.
Bitvis är den också väldigt rolig och burlesk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar