fredag 11 juli 2014

Phronesis på Kulturhuset Islands Brygge 2014-07-10

Jag och barnen tillbringade större delen av av dagen på stranden. Vi kom hem strax efter fem, något försinkade då min dotter ramlade med cykeln och skrapade sig rejält. Så efter omplåstring och tröst var det dags för mig att åka över till Köpenhamn.

Kvällen konsert under Copenhagen jazzfestival var Phronesis som ägde rum på det trevliga kulturhuset på Islands brygge. Stället ligger så fint vid vattnet och är ett underbart ställe för jazz en sommarkväll. Och deras grillbuffé för 159:- är en perfekt start på en kväll, speciellt när man är vrålhungrig efter en lång dag. Under tiden jag och många andra åt kunde vi ta del av bandets soundcheck.



På utsatt tid klockan åtta kör bandet i gång. Phronesis som är ett av de mest omskrivna och prisade jazz trios under det senaste åren leds av den i London bosatte danska kontrabasisten Jasper Høiby. Tillsammans med den brittiske pianisten Ivo Neame och den svensk/norske trummisen Anton Eger utgör de bandet.

De starta med Urban Controll från senaste skivan Life to Everything. De spelade också  Behind Bars och Phraternal från denna platta. Efter knappt femtio minuter så var det paus. Andra set startade efter en halvtimmes paus med låten Love Song från plattan Alive. Jasper bjöd på skojigt mellansnack och överlag så var det en ganska uppsluppen tillställning där framför allt trummisen är den som står för de tokigaste och roligaste infallen , men också för ett fantastiskt spel. De är alla tre väldigt duktiga, men storheten ligger i hur de tillsammans skapar och bygger upp låtarna. Det var ingen stor publik, men en mycket hängiven sådan. De allra flesta var nog redan frälsta fans.
 
Konserten kännetecknades av deras otroligt dynamiska och organiska följsamma spel. Flera av deras låtar växlar ofta i rytm och struktur, men hela tiden följs de skickligt åt.
En trevlig konsert som gav mersmak till att höra dem live igen någon gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar