onsdag 9 juli 2014

John Scofield Uberjam Band. DR Koncerthuset 2014-07-08

Dagen började med ett tandläkarbesök där en lagning av en gammal fyllning skedde. Med spända käkar och ömmande tandkött var arbetsdagen fram tills att jag slutade klockan 17.00 ändå ganska lätt att uthärda. Detta eftersom jag hade en konsert med John Scofield att se fram emot senare på kvällen.

Ett kärt återseende, då jag inte sett honom live i Köpenhamn sedan 1987, också den gången i samband med Copenhagen Jazzfestival.

Det ska också bli spännande att besöka DR Konserthus då jag inte tidigare besökt denna byggnad.
DR Konserthus. Foto Jesper Ekdahl

Konsertsalen Studie 1. Foto Jesper Ekdahl.
Konserten började strax efter annonserad tid klockan 20.00. Då klev bandet fram på orkesterscenen som ligger ungefärligt mitt i konsertsalen. John Scofield är en flitig liveartist med många hundra framträdanden under ett år. Ofta i olika konstellationer, trio med Steve Swallov och Bill Stewart (med denna sättning återkommer Scofield till Köpenhamn i november), ibland med Mediski, Martin and wood och som kvällen konsert med Uberjam Band.
  
Bandet består förutom av John Scofield själv också av funkgitarristen, och samplingmästaren Avi Bortnick, basisten Andy Hess och trummisen Terence Higgins.  

John Scofield Überjam band. Foto Jesper Ekdahl

Foto Jesper Ekdahl

Illustrera så väl energin i bandet. Foto Jesper Ekdahl
John Scofield som brukar räknas som en av de "The Big Three" (där Bill Frisell och Pat Metheny är de andra två) fyller 63 år i år. Det kan vara svårt att fatta då han fortfarande utmärker sig som en som ständigt prövar och utforskar nya vägar. Det är projektet med Überjam band ett utmärkt exempel på. Det är musik som vägra definieras och det blandas friskt mellan stilarna, funk, afrobeat, blues, reggae och acid jazz.

Signering efter konserten. Foto Jesper Ekdahl
Scofield bjuder på bländande improvisations spel, stor spelglädje och energi. Bandet är mycket tajt och understundom svänger det något rent helvetiskt. Allt detta sammantaget gör att inget annat än betyget  fyra kan komma på tal.
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar