torsdag 12 december 2013

Vi kom över havet - Julie Otsuka


Först nu har jag haft tid att läsa den myckt välskrivna romanen Vi kom över havet av Julie Otsuka.
Den kom ut på svenska i oktober förra året och nu i höst kom den i pocket.


Det är en väldigt stark och berörande liten bok. Endast 166 sidor. Men så mycket hon hinner säga på dessa sidor. Och sicket vackert språk hon har sen. Det märks väldigt tydligt att det är en författare som arbetat länge och väl med varje ord och mening. Det är en historia om Japanska kvinnor som emigrerade till USA i början av 1900-talet. De kom till USA för att gifta sig med landsmän som de bara sett på fotografier. Vi får ta del av dessa kvinnoöden genom ett kollektivt berättargrepp som är spännande och annorlunda. Männen såg sällan ut som de hade gjort på bilderna. I bland var det bilder som var tjugo år gamla. Och breven som hade lockat kvinnorna till att lämna sina familjer var ofta skrivna av professionella brevskrivare som idealiserade tillvaron. Så livet för många av dessa postorderkvinnor blev väldigt tufft och svårt. Ibland så svårt att ingen annan utväg fanns än att ta sitt liv. Några rymde och blev prostituerade. Där var också de som mot alla odds fick äktenskap som blev bra.
Vi får också ta del av den rasism som fanns mot japaner och då speciellt efter japanernas bombning av Pearl Harbor. Då straffades och internerades alla USA:s japaner.

Det här är en roman som jag verkligen rekommendera. Dels för den starka och berörande historien, men framför allt på vilket sätt det berättas. Allra högsta betyg.
   

             

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar