torsdag 7 november 2013

Vieux Farka Touré - Inkonst 6 november 2013.

Ofta känner man att det är ett stort privilegium att bo i Malmö. Många stora musiker avlöser varandra var och varannan dag. I går var det åter dags för en känd musiker att lämna avtryck i staden.

Först en länk till en recension som jag skrev tidigare i höst om hans senaste skiva Mon Pays som betyder Mitt land.

Vieux Farka Touré född 1981 i Niafunké, Mali,  är son till den legendariske musikern Ali Farka Touré (1939-2006). Och är liksom sin far en lysande gitarrist med distinkt och karakteristiskt sound.

I går hade han med sig minsta möjliga band. Han själv på elektrisk gitarr tillsammans med trummor, bas och Ngoni. Jag saknade dock det så för regionen underbara instrumentet Kora. Runt halv tio stod de på scen i en till två tredjedelar fylld sal på Inkonst. Öppnade mycket stillsamt med flera låtar från den nya skivan.(tror jag, tycket i alla fall att jag kände igen flera av dem) Till en början var sången något skrikigt skärande. Men detta rättades till så småningom. Bandet fortsatte att utforska den Maliska musik traditionen där Vieux fick utrymme att bjuda på många fina gitarr slingor. Trummisen spelade till en början på en enkel inhemsk trumma innan han satte sig bakom ett vanligt trumsett. Det var bitvis väldigt vackert med mycket vemod och blueskänsla. Efter fem låtar la bandet in en högre växel där de bjöd på ett dansant gungande under några låtar. Men här blev det lite mycket "show" och publikfrieri där den tidigare nerven och känsligheten förvann. Det blev till slut något enformigt, men jag vill ändå säga det att på det hela taget var det en lyckad konsert där vi fick många prov på Vieux fina gitarrspel.
Tagit med telefonen. Inkonst Malmö 6 november
Här en artikel om Vieux Farka Toure från Sydsvenskan.   http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/toure-pa-turne-for-att-spela--och-tala-om-hemlandet/

Här en spelista som innehåller flera av hans skivor.  Toure

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar